Dobrý trh: SLOW FOOD
Aprílový Dobrý trh onlajn sa nesie v téme Slow Food. V našej každoročnej spolupráci pokračujeme a prinášame vám knižné tipy, zostavené spoločne so Slow Food Pressburg, ktoré približujú tému pomalosti v potravinárstve a stravovaní. Ponúkajú širšie kontexty, zaujímavé aj kritické pohľady na kvalitu potravín, ich lokálny pôvod, výrobcov či predajcov, potravinové správanie, ktoré ovplyvňuje výrobné procesy a ekosystémy.
Hnutie Slow Food odštartovalo koncom 80-tych rokov minulého storočia v podstate celé, dnes intenzívne vnímané, hnutie "pomalosti". Prvým objektom vzdoru bolo jedlo. Piemontskí novinári, aktivisti tej doby, milovníci dobrého a kvalitného jedla a vína, a predovšetkým lokálpatrioti sa postavili proti rýchlemu spôsobu stravovania (fast food), ktoré prenikalo v podobe fast food prevádzok do Talianska. Bol to vzdor proti rýchlemu a povrchnému spôsobu života, ktorý prehliadal lokálnu kvalitu, prevracal hodnoty a popieral mnohé z kulinárskych tradícií. Hnutie Slow Food sa rýchlo šírilo aj za hranice Talianska.
Dnes je aktívne prostredníctvom lokálnych združení, akým je aj Slow Food Pressburg | www.slowfood-pressburg.sk, v 160 krajinách na všetkých kontinentoch a má viac ako milión aktívnych podporovateľov. Hnutie Slow Food ovplyvnilo svojim prístupom a hodnotami oblasť módy (slow fashion), cestovného ruchu (slow travel), ale i celkového prístupu k životu (slow living). Preto dnes vnímame silné "hnutie pomalosti" ("slow movement”).
Prvoradým poslaním hnutia Slow Food je spájať drobných roľníkov, rodinné farmy, manufaktúry s tými, ktorým záleží na kvalite potravín. Slow Food je však veľmi komplexná téma - je to pohľad na kvalitnú potravín z rôznych uhlov pohľadu. Celosvetovo sa Slow Food venuje širokému spektru dôležitých globálnych tém ako napr. ochrana biodiverzity, zachovanie kultúrneho dedičstva, zmeny klímy, rodinné farmárstvo, včely, bez GMO, plytvanie potravinami, slow travel, a mnoho ďalších.