O nás

Kto sme?

Internetový obchod Artforum je jeden z prvých knižných internetových na Slovensku a kníhkupectvo Artforum jedno z mála, ktoré sídli na nezmenenej adrese na Kozej ulici už viac ako 25 rokov. Artforum vzišlo z komunity spriaznených ľudí bez akéhokoľvek obchodného či marketingového vzdelania, prežilo turbulentné deväťdesiate roky aj finančnú krízu a predsa sme si zachovali idealizmus a kritické myslenie.

Nevenujeme sa len predaju kníh, ale aj množstvu neziskových, vzdelávacích či popularizačných aktivít, ktoré sa týkajú literatúry, knižného a kníhkupeckého sveta.

V priestore Artfora a našej príjemnej kaviarne sa odohrali stovky čítačiek, debát, koncertov a výstav, no najmä nespočetné množstvo očakávaných aj neočakávaných stretnutí. Lebo práve ony – v spojení s nezameniteľným výberom kníh – vytvárajú jedinečnú atmosféru Artfora. Nie náhodou Péter Esterházy po jednej z takýchto debát povedal: „Tak tu som naozaj doma.“ Založili sme vydavateľstvo Artforum, kde sme vydali viac ako 100 titulov, pôvodných slovenských aj prekladových, mnohé z nich oceňované za dizajn či ilustrácie. Od roku 2013 vydávame vlastné noviny Čo čítať?, prevádzkujeme literárny portál medziknihami.sk a v poslednej dobe sa intenzívne venuje detským knihám a najmenším čitateľom prostredníctvom podujatí Posvieťte si s nami na sny. O všetky tieto aktivity sa stará nezisková organizácia Art-fórum pre literatúru, n.o.

V našom kníhkupectve nepredávame všetky dostupné knihy, ale len výber tých najlepších. Hľadáme knihy, ktoré naozaj stoja za prečítanie a neodporúčame vám ich po dohode s vydavateľmi, ale na základe výberu našich skúsených kníhkupcov Nájdete u nás aj knihy od malých slovenských a českých vydavateľov, knihy menšinových žánrov, či knihy v angličtine, ktoré nie sú dostupné inde. Ak potrebujete poradiť s výberom, radi vám poradíme.

Odkiaľ sme prišli?

Artforum vlastne pôvodne nemalo byť kníhkupectvo. Chceli sme sa iba slobodne – a verejne – venovať tomu, čo sme dovtedy – teda pred revolúciou v roku 1989 - robili za zavretými dverami našich bytov. Chceli sme čítať, počúvať a debatovať, chceli sme organizovať koncerty a výstavy, vydávať a predávať platne a knihy. Začali sme exilovou literatúrou a samizdatovými časopismi a koncertmi, ktoré sme vozili z Prahy a Brna vlakom, neskôr Škodou 105. Naše prvé kníhkupectvo a galéria boli v pavlačovom byte rozpadajúceho sa domu na Ulici Červenej armády (dnes Grösslingova). S miestnymi squatermi a papagájom sme sa delili o tečúcu vodu.

V čase, keď sa budova na Ulici Červenej armády nenávratne rútila do záhuby, na rohu Kozej a Panenskej ulice v bratislavskom Starom meste skrachovalo mäsiarstvo. To sa tak často nestávalo. Ešte zriedkavejším úkazom bolo (a je), že na troskách mäsiarstva vyrastie kníhkupectvo. Ale stalo sa. Presne 9. septembra roku 1992. Prezidentoval Havel, ale začínal vládnuť Mečiar, Dzurinda bol v KDH, Fico v SDĽ, Hríb bol v Lidových novinách, Štrasser v Slovenských pohľadoch. SME ani Domino fórum ešte neexistovali. Ursiny, Filip, Langoš aj Sloboda ešte žili. Na slávnostnom otvorení Artfora hral Marián Varga, rozprávali Oleg Pastier a Martin Šimečka.

Päť rokov po vzniku sa Artforum rozšírilo o kníhkupectvo v Košiciach, neskôr sme otvorili pobočku v Žiline, v Trnave a v Banskej Bystrici. Kníhkupectvo v Banskej Bystrici skončilo, no v roku 2016 ho zase otvorili miestni aktivisti. Trnavské sa osamostatnilo a pokračuje pod značkou AF, žilinské a košické fungujú od roku 2015 samostatne. A v roku 2014 sme pomáhali otvoriť Artforum aj v Pezinku, v roku 2017 v Prešove a v Nových Zámkoch, čoskoro pribudne Artforum v Trenčíne.

Kníhkupectvo Artforum má od začiatku mnoho zaujímavých a rozmanitých tvárí– od zakladateľa Vladimíra Michala, cez Juraja Kušnierika, Veroniku Michalovú z vydavateľstva, hudobníkov Luciu Piussi a Kuba Kratochvíla, publicistku Zusku Kepplovú, Klausa a Potkana, ktorí sa venovali platniam a hudbe, cez legendárneho Papeka, Mlynka, ktorý pozná každého jedného československého vydavateľa, spisovateľku Moniku Kompaníkovú, pankáča-historika Petra Lábskeho a Martina Musslera, ktorý je hlavou eshopu, Volemanovcov z Košíc, Hrubalovcov z Banskej Bystrice, dlhoročnú vedúcu predajne Veroniku Miškove, básnika a redaktora Viktora Suchého, Eriku Láskovú z divadla Stoka, kníhkupkyne Andreu, Janette, fotografa Roberta, Juraja Kováčika, divadelníčku Betku Vrzgulu, hudobníka Riša Sosa Molnára z Pezinka, patafyzika Pera le Kveta z Trnavy, Langovcov z Nových Zámkov a ďalších, ktorí sa u nás za tie roky prestriedali.

Kam smerujeme?

Rozvíjame sa, rozširujeme naše pobočky, vydávame nové knihy a vymýšľame ďalšie spôsoby, ako vám uľahčiť ich výber, sprostredkovať informácie z knižného sveta alebo naplniť túžbu po hlbšom poznaní. Snažíme sa angažovať v našom okolí, komunikovať so susedmi, triedime odpad, zapájame sa do organizácie lokálnych festivalov či trhov. a od úplného začiatku až po dnes nás s našimi zákazníkmi a priateľmi spája jedna vec – dobrodružstvo myslenia.

Ako nám môžete pomôcť?

Pomôže nám každá kniha, ktorú si kúpite v Artfore na Kozej ulici, v pobočkách alebo v našom eshope. Pomôžu nám aj Vaše 2%. Vďaka nim môžeme vydávať noviny Čo čítať?, prevádzkovať www.medziknihami.sk, môžeme organizovať a hostiť debaty, prezentácie a koncerty, či pracovať s najmenšími čitateľmi.

Ako nám môžete poukázať 2% zo svojich daní?

Tlačivá vyplnené našimi údajmi si môžete stiahnuť z www.dvepercenta.sk.

Názov: Art-fórum pre literatúru, n.o.,
Sídlo: Kozia 20, 811 03 Bratislava
Právna forma: Nezisková organizácia
IČO: 42168767

Ak ste zamestnanec

  • Požiadajte svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov a o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane.
  • Vyplňte vyhlásenie o poukázaní 2 % dane. Uveďte naše údaje a vaše meno, rodné číslo, bydlisko a sumu zodpovedajúcu 2% zaplatenej dane.
  • Najneskôr do 30. apríla 2018 pošlite/doručte formuláre daňovému úradu v mieste vášho bydliska.

Ak ste živnostník

  • Podľa typu príjmov, ktoré ste v roku 2017 mali, vyplňte Daňové priznanie typu A alebo Daňové priznanie typu B.
  • Vyplňte vyhlásenie o poukázaní 2 % dane. Uveďte vaše meno, rodné číslo, bydlisko a sumu zodpovedajúcu 2% zaplatenej dane.
  • Môžete nám venovať 2% (minimálne 3 €), ak ste v roku 2017 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín.
    Ak ste v roku 2017 odpracovali dobrovoľnícky minimálne 40 hodín, môžete nám venovať 3% z Vašej zaplatenej dane. Požiadajte organizáciu, pre ktorú ste pracovali ako dobrovoľník o potvrdenie tejto práce.
  • Do príslušných kolónok Vášho daňového priznania o venovaní 2% z dane vyplňte naše údaje a podpíšte políčko pri týchto údajoch.
  • Najneskôr do 31. marca 2018 pošlite/doručte formuláre daňovému úradu v mieste vášho bydliska. K tomuto dátumu musíte tiež zaplatiť dane z príjmov.

Ak ste fyzická osoba

  • Vyplňte daňové priznanie podľa toho či máte príjmy len zo závislej činnosti (Daňové priznanie fyzických osôb TYP A, Potvrdenie o podaní daňového priznania), alebo máte príjmy podľa § 5 až 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (Daňové priznanie fyzických osôb TYP B, Potvrdenie o podaní daňového priznania).
  • Najneskôr do 31.marca.2018 pošlite/doručte formuláre daňovému úradu v mieste vášho bydliska. K tomuto dátumu musíte tiež zaplatiť dane z príjmov.

Ak ste právnická osoba

  • Vypočítajte si Vaše 1,0% (2%) z dane z príjmov právnickej osoby - to je maximálna suma, ktorú nám môžete ako PO poukázať. Poukázať môžete aj menej ako 1,0% (2%), musí však byť splnená podmienka minimálne 8 € na jedného prijímateľa.
    POZOR: Ak ste v minulom roku až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane (zvyčajne do 31.3.) NEDAROVALI financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (našej, či inej organizácii), môžete poukázať 1,0% z dane – vyznačíte v daňovom priznaní, že poukazujete 1,0% z dane. Ak ste v minulom roku až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane (zvyčajne do 31.3.) DAROVALI financie vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (našej, či inej organizácii), môžete poukázať 2% z dane – označíte v daňovom priznaní, že poukazujete 2% z dane.
  • Vyplnené daňové priznanie doručte do 31. marca 2018 na Váš daňový úrad (podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Dôležité termíny

  • do 31. marca 2018 - Podanie daňových priznaní zo strany daňovníkov (fyzické osoby), ktorí podávajú daňové priznanie + podanie daňových priznaní právnickými osobami - Vyhlásenie je už súčasťou daňového priznania
  • do 30. apríla 2018 - Zasielanie vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení dane)

Ak ste už poukázali dane iným neziskovým organizáciám a predsa nás chcete podporiť, môžete tak urobiť priamo na číslo účtu Art-fórum pre literatúru , n.o.: SK26 1100 0000 0029 2985 9913.

Viac o postupe pri poukázaní dane nájdete aj na www.rozhodni.sk, tlačivá vyplnené našimi údajmi si môžete stiahnuť z www.dvepercenta.sk.